Hvad er en pickup?

Hvad er en pickup?

Pickuppen

Hvad er en god pickup, og hvad skal du vælge?

Den gode og lækre analoge lyd, som du får på en pladeafspiller kommer fra den gode pickup. 
Men hvordan virker sådan en egentligt, og hvilken type skal du vælge for at få den bedste lyd? Vi tager dig med ind i historien bag diamantnålen.

Men hvad er en pickup? Pickuppen er grundlæggende den lille enhed, som læser de forskellige varitationer, der er i rillerne på en vinylplade. Pickuppen omdanner rillerne til reel lyd via en lille nål. Pickuppen forstærker lydsignalet fra rillerne og sender disse signaler videre til din forstærker/anlæg.

Der findes et hav af pickupper til alle slags pladespillere, og det er alle med hver deres unikke egenskaber. Og dertil findes de i  alle prisklasser.

En pick en det, som kaldes for en ”mekanisk transducer”. Det kan sammenlignes lidt med pladeafspillerens mikrofon. 
Den omsætter den bevægelige energi, der kommer fra den spindende vinyl, til elektrisk energi. Dette gør, at lyden er noget mere nuanceret end den lyd, som man kender fra den typiske elektroniske lyd. 

Den lille nål er meget fintfølene, og derfor er lyden på en pladeafspiller meget påvirkelige fra udefrakommende faktorer, og der handler på samme tid om præcision fra brugeren. 

Da der er her lyden bliver skabt, er det meget vigtigt, at man vælger en pickup af kvalitet. Her må man ikke gå på kompromis med prisen. 

Er du i tvivl om, hvad du skal vælge? 
Så kan du med fordel læse vores artikel omkring Top-13 af pladeafspillere på markedet lige nu.